Páramentesítő gép működése

2019. december 12.

Működik-e a páramentesítő hidegben? Fűtsünk-e?

A páramentesítők a hűtve szárítás elvén működnek, azaz lehűtik a beszívott levegőt és ezáltal a benne lévő lamellákon lecsapódik a víz, melyet a párátlanítók a tartályba gyűjtenek ki. Ha túl hideg levegőt szív be a készülék, már nincs hová lehűteni és vizet sem (vagy nem sokat) tud kicsapatni.

A páramentesítő készülékeket 10 foktól már lehet használni, azonban minél melegebb van az épületben annál hatékonyabbak a gépek. Ha van rá lehetőség, mindenképpen érdemes fűteni, a külső nyílászárókat pedig bezárni és ezáltal az épületszárítás gyorsan elvégezhető.


Master dh721 paramentesito lakasban
Master DH721 páramentesítő festés után

2019. szeptember 9.

Miért érdemes a festés folyamán páramentesíteni?

A glett és a falfesték tartalmaz vizet, melyet a fal felszív és a következő réteget csak akkor kenhetjük fel, ha az előző maradéktalanul kiszáradt. Ha csak egy ventilátort állítunk be, nem sokra megyünk: a nedves levegőt keringtetjük körbe. Ha azonban a nedvességet kivonni akarjuk, akkor a szobába elhelyezett páramentesítő a levegőt leszárítja és a fal is gyorsabban szárad. A festő pedig tud haladni a következő réteggel. A képen egy 52 m2-es lakásba egy darab Master DH721 (20l/nap) páramentesítőt állítottunk be.

Momert páramérő páratartalom mérő
Momert páramérő páratartalom mérő

2019. augusztus.21.

Mikor ideális a páratartalom? Cél-e maximálisan leszárítani? - gyakran találkozunk ezekkel a kérdésekkel.

Nos, az egészségünk szempontjából nem kedvező, ha 40% alatt páratartalmú helyen élünk, kiszáradhat a nyálkahártya vagy például köhögési inger léphet fel. Ha nem vagyunk tartósan az épületben, akkor működhet a páramentesítő maximális kapacitással, folyamatos üzemben.

Minél magasabb a páratartalom, annál kedvezőbbek a feltételek a penész kialakulásához. A lakás vagy ház páramentesítés célszerű megkezdeni, ha úgy tapasztaljuk, rendszeresen vagy folyamatosan 60% felett van a páratartalom. Kedvező külső időjárás esetén szellőztetéssel, ha ez nem vezet eredményre, akkor elektromos páramentesítő géppel.


Vízkárok wasserschaden
Vízkárok flood

2019. július 29.

Ismét heves esőzések okoztak gondot az ország számos pontján. Van, akinek a tetőn keresztül folyt be csapadék, és akad, akinek a lakása a kert (járda) felől telt el vízzel.

A szellőztetés ilyenkor kevésnek bizonyul. Mielőbb meg kell kezdeni a nedves falak kiszárítását, melyet elektromos páramentesítővel végezhetünk. Az ablakokat be kell csukni, hogy a levegő és a falak kiszárítása hatékony legyen. A párátlanító 2-3 hét alatt helyre tudja állítani a víz okozta károkat, természetesen az újrafestésről gondoskodni kell.